Türk Filmi ‘Suyun Üstü’ New York’ta İki Ödül Birden Kazandı
Festivalin resmi seçkisinde yarışan film, New York'ta gerçekleşen gösterimde izleyicilerden büyük alkış alırken, başarısını iki ödülle birden taçlandırdı.
28 Nisan Pazar akşamı New York'ta LOOK Dine-In Cinemas W57'te gerçekleşen törende En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülleri Aslıhan Ünaldı'ya takdim edildi.
Yönetmenin kişisel deneyimlerinden esinlenerek yabancılaşma ve kabullenme konularını ele aldığı "Suyun Üstü", günümüz Türkiye'sinin sosyo-politik zemininde, birbirleriyle yeniden bağ kurmaya çalışan parçalanmış bir ailenin hikayesini anlatıyor.
Elit İşcan, Nihan Aker, Lila Gürmen, Serhat Ünaldı, Eren Çiğdem ve Oscar Pearce'ın rol aldığı "Suyun Üstü", aile, kariyer, cinsellik gibi meseleleri üç farklı jenerasyona ait kadın karakterlerinin gözünden işliyor.
"Suyun Üstü", yönetmenlik kariyerinin yanı sıra Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi'nin lisansüstü film programlarında senaryo yazımı dersleri veren Aslıhan Ünaldı'nın yazıp yönettiği ilk uzun metrajlı filmi.
30. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Elit İşcan'a En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü'nü; Los Angeles Bağımsız Kadın Film Ödülleri'nde ise Ünaldı'ya En İyi Kadın Yönetmen Ödülü'nü getiren film, uluslararası festival yolculuğuna devam ederken 2024 New York CineFest'te ise En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini kazandı.
Çekimleri Göcek ve Fethiye'nin koylarında gerçekleştirilen filmde, Elit İşcan, Nihan Aker, Lila Gürmen, Eren Çiğdem ve Oscar Pearce'la birlikte, yönetmenin babası olan ve ilk oyunculuk deneyiminin yanı sıra çekimlerin gerçekleştiği teknenin kaptanlığını da üstlenen Serhat Ünaldı da rol alıyor.
Yapımcılığını Kamen Velkovsky ve Aslıhan Ünaldı'nın; görüntü yönetmenliğini Sundance Film Festivali ödüllü André Jäger'in üstlendiği filmin müzikleri ise Davut Özdemir ve Deniz Güngör imzasını taşıyor.
New York'ta yaşayan Zeynep, Amerikalı eşiyle birlikte Muğla'da küçük bir sahil kasabasına varır. Parçalanmış bir aileye geri dönmüştür; ebeveynleri boşanmış, kız kardeşi ise ailesine yabancılaşmıştır. Aile, bir haftalık bir yelken seyahatine çıkacaktır.
Bu gezi, aynı zamanda Zeynep'in yargılanmakta olan gazeteci babası Yusuf'un, uzun zamandır görmediği kızlarıyla yeniden bağ kurabilmesi için son şansıdır. Tekne denize açılıp yelken rüzgarla dolduğunda ve mavi sularda süzülmeye başladıklarında kendilerini geçmişe dönmüş gibi hissederler.
Aile yeniden bir aradadır. Ancak yavaş yavaş bu gezinin basit bir aile tatilinden ibaret olmadığı ortaya çıkmaya başlar. Aile, Yusuf'un temyiz kararını beklerken gerilim gittikçe artar. Hassas aile dinamikleri, yöre halkından genç bir adamın hayatlarına girmesiyle beklenmedik bir yönde değişir.
Kadın karakterlerine yoğunlaşan ve ele aldığı meselelere üç farklı jenerasyonun gözünden yaklaşan "Suyun Üstü", aynı zamanda gazeteci Yusuf'un hikayesi üzerinden basın özgürlüğüne de değiniyor. Yale Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler üzerine ön lisans eğitimi alan Aslıhan Ünaldı, filmlerinde büyük sosyo-politik meselelerin özel hayatlar ve bireysel ilişkiler üzerindeki etkisini irdelemekle ilgileniyor.
Sao Paulo, Valencia, Montreal, Buenos Aires, Sofya, İstanbul gibi prestijli festivallerde gösterilen ve yurt dışında da ilgi gören Siren Film yapımı "Suyun Üstü" filmi, önümüzdeki günlerde uluslararası festival yolculuğuna devam edecek.
YouTube video player">